Lisbeth Vagoy Bistels Bre

Vinnende vesener fra Bistels brenneri

Publisert: 15. Oktober 2014

 

Lisbeth Vågøy holder til med verksted i Fredrikstad, og driver firmaet Bistels brenneri, som er kjent for sine utrykkfulle og humoristiske dyreskulpturer. I oktober er bedriften kåret til månedens håndverker av Birka.

- Leira har fasinert meg i mange år, skapertrangen gjorde seg etter hvert mer og mer gjeldene. Etter flere år med workshop og keramikk-kurs, ble lidenskapen til leira så stor at jeg måtte kjøpe meg en keramikkovn og skaffe meg mitt eget verksted, forteller Lisbeth.

Bistels brenneri ble en realitet i 2009.


Uttrykksfullt
- Jeg bruker grov steingodsleire, som egner seg veldig godt til å forme dyr i. Jeg synes det er fasinerende å kunne skape noe fra en klump leire til en «levende» figur, sier hun.

For det er modellering av skulpturer Lisbeth har spesialisert seg på, først og fremst dyr. Og aller mest kjent er de uttrykksfulle hundene hennes - ofte bulldogger - i forskjellige fasonger og situasjoner.

- Jeg ser etter humor, karakter og personlighet, samtidig er det en anelse karikatur over mine skulpturer. Hunder har nå blitt mitt varemerke - det er gøy å lage hunder, spesielt de med mange rynker, ler hun.

Steingodsleiren brennes opp på til 1260 grader. Hun bruker for det meste oksyd i dekoren, men liker også å leke med forskjellige glasurer, stilarter og materialer, for eksempel å mikse garn og keramikk.


Utstillinger og oppdrag
I forbindelse med kåringen som månedens håndverker i oktober, er Bistels brenneri hovedutstiller i Birkas salgsutstilling. Denne finner du i Birkabygget på Torget i Rennebu, og der kan du også handle varer fra over hundre andre norske kunst- og håndverksprodusenter. Siden oppstart av eget verksted i 2009, har Lisbeth ellers hatt flere utstillinger, og leverer skulpturer til ulike gallerier, blant annet Hjertholm galleri i Bergen, Krane galleri i Tromsø og diverse forhandlere og private i hele landet.

- Jeg har hatt mange bestillinger, både til julegaver og bryllupsgaver. En hund har fått sin plass i en frisørsalong, og en mega-stor sko hos en skomaker. Nå er jeg i gang med å lage skulpturer til en utstilling i Moss som åpner i november, foreller hun.
Birkas begrunnelse for kåringen
Lisbeth Vågøy har en egen evne til å gi leira liv gjennom sine flotte og egenartede skulpturer. De mange figurene, ikke minst dyrene - og hundene som har blitt hennes varemerke – har alle sin distinkte personlighet, og er uttrykksfulle, laget med stor detaljrikdom, humor og varme. Lisbeth satser friskt på bedriften, og kan vise til rekke utstillinger, forhandlere og oppdrag siden oppstart i 2009.
Fakta om Bistels brenneri

- Bistels brenneri ble opprettet i 2009, og drives av Lisbeth Vågøy
- Tilbyr produkter i keramikk, hovedsakelig skulpturer i steingodsleire; dyrefigurer, og spesielt hunder, har blitt hennes varemerke.
- Kjent for sine uttrykksfulle og humoristiske dyreskulpturer
- Vågøy har dekoratør-utdanning fra Dupondskolen i København (1980), og har blant annet jobbet som miljøterapeut i 20 år
- Produktene kan kjøpes blant annet i Galleri Emilie i Skjærhalden, Eker smykker Gamlebyen Fredrikstad, Galleri Graff Askim og Lille Martine Halden.
- Lager gjerne ting på forespørsel
- I forbindelse med kåringen som månedens håndverker er Bistels brenneri hovedutstiller i Birkas salgsutstilling på Torget i Rennebu i oktober
- Se også www.facebook.com/BistelsBrenneriKeramikk

 

 

 

Favoritt


Logg inn eller registrer deg