Jo og Gro Lyngstad Grinak

Med hjerte for veven

Publisert: 07. Januar 2015

 

Det er ekteparet Jo og Gro Lyngstad som står bak Grinakervev. De produserer blant annet flere typer duker og interiørtekstiler, stoff til bunader, og i tillegg diverse klær, som jakker, kjoler, busseruller og festdrakter. De tar også oppdrag, og er nå i ferd med å ferdigstille duker, i ikke mindre enn 230 centimeters bredde, som skal pryde regjeringens representasjonslokaler.

På gården Nordre Grinaker har de både verksteder, hvor de tilbyr guidede omvisninger, og egen butikk og kafé. I januar er de kåret til månedens håndverker i Birka.


Tradisjon og fornying
Grinakervev produserer i rene naturmaterialer, som lin, ull og bomull, og teknikkene de bruker er til dels avanserte, med dragrustning til håndvevstoler, og jacquard til de mekaniske vevene. Foreløpig har de ingen vevstoler som er datastyrt.

- Vi vever vestestoff til Østfoldbunaden i damask, vestestoff og skjortelinninger til festdrakter i 'Beidewand', bånd til stakker i 'Lampas', for å nevne noen bindingstyper. Veggtepper er stort sett i teknikken dobbeltvev (bilde vedlagt), forteller Gro Lyngstad, som altså driver bedriften sammen med mannen Jo. Han er sønn av Elin og Kåre Lyngstad, som etablerte bedriften i 1989. Elin kommer fortsatt nesten daglig innom for å veve.

-Frem til nå har vi benyttet gamle mønstre på våre duker, da det har vært et poeng for oss å bevare gamle tradisjoner. Vårt tidligere motto var «tradisjon og fornyelse» - og dette er fortsatt viktige områder for oss, legger Gro til.

Familiebedrift
Ekteparet jobbet begge to i bank i Oslo frem til 1996, da de flyttet til gården Nordre Grinaker, først og fremst for å overta og drive gården.

- I 2002 ble vi spurt om vi kunne tenke oss å overta Grinakervev. Jo var da ansatt som økonomi- og regnskapssjef i Alfa Skofabrik, og jeg hadde jobbet i Grinakervev siden 1998. Jos foreldre ønsket å trappe ned, og enten ville virksomheten gå mot nedleggelse, eller vi kunne overta. Et sterkt ønske om å drive egen virksomhet og skape en egen arbeidsplass på gården, var det som fikk oss til å takke ja, forteller Gro.

Arbeidsfordelingen kom fort på plass. Gro tok seg av håndveving, markedsføring og butikk, og etter hvert kafé, og Jo tok ansvaret for driften av det mekaniske veveriet samt regnskap og økonomi. De har en egen systue i bedriften, hvor de falder duker og servietter, og ferdigstiller produktene som kombinerer håndvevd- og mekanisk vevde stoffer.

Fra a til å
- Stor etterspørsel etter produktene våre, og det å lage ting fra a til å er veldig inspirerende! Det å se noe bli til - lage kortreiste varer - er fascinerende. Vi får garnet i hus, og følger det til ferdig produkt, svarer Gro på spørsmål om hva som inspirerer dem.

- Vi har verdens beste kunder. Det er bare hyggelige mennesker som er interessert i kultur og tradisjon, legger hun til.

Hun trekker også fram tidsaspektet, og at de i arbeidet tar vare på tradisjoner, samtidig som de fornyer.

- Arbeidet vårt krever tålmodighet og utholdenhet. Det tar tid fra idé til ferdig produkt. Det er et langt lerret å bleke før man er utlært - om man noen gang blir det!

Viser fram produksjonen
De har hele tiden hatt en bevisst tanke om å trekke folk til seg, og foreta salget på stedet.

- Dette dels fordi handelsleddets kalkyler kan medføre at vi priser oss ut, men også fordi det gir kundene en mulighet til å se hvilket arbeid som ligger bak, og dermed større aksept for våre priser, forklarer hun.

De arbeider også aktivt med formidling av faget, gjennom omvisningene sine. Det er Jo som tar imot grupper og guider dem gjennom Grinakervevs historie, og vevingen i det mekaniske veveriet.

- Folk elsker å se produksjonen 'live', og å få innsikt i arbeidet som ligger bak produktene vi har for salg i butikken. Det er ikke mange norske publikummere som har et forhold til produksjon i dag, og det er tydelig at de setter pris på, og er overrasket over alt arbeidet som ligger bak ferdig vare, forteller hun.

I 2015 skal de i gang med å veve håndklær og har også planer om å gjøre klar låven slik at det kan holdes vevkurs der.


Se reportasje fra Grinakervev på NRK Hedmark og Oppland

 

Birkas begrunnelse for kåringen
Gro og Jo Lyngstad i Grinakervev tilvirker vakre produkter i høy kvalitet. De holder en gammel håndverkstradisjon i hevd, samtidig som de vektlegger fornying og produktutvikling. Ved å holde åpent verksted og ha omvisninger, formidler de kunnskap om håndverket og produksjonen. De har bevisste tanker rundt driften, og sysselsetter tre ansatte (i 2,6 årsverk), i tillegg til seg selv.  Fakta om Grinakervev
- Drives av ekteparet Gro og Jo Lyngstad
- På gården Nordre Grinaker i Brandbu har de har både verksteder, hvor de tilbyr omvisninger, og egen butikk og kafé.
- Åpningstid: tirsdag-fredag 9-16, lør 10-14, (torsdag til 19 etter avtale)

-  I 2014 åpnet de sin egen nettbutikk på www.grinakervev.no, og opplever god respons på denne
- Har per i dag tre ansatte som utgjør 2,6 årsverk, i tillegg til at Gro og Jo jobber fulltid i virksomheten
- Har tre år på rad vært med på Vinterfestival på Hadeland Glassverk
- På Heimen Husflid i Oslo selges busseruller fra Grinakervev
- Bedriften feiret 25-årsjubileum i 2014
- Er nå i ferd med å avslutte veving av brede duker (230 cm bredde) til regjeringens representasjonslokaler
- De har tidligere vevd 1,8 kilometer (!) duk til Oslo Rådhus, samt servietter og tallerkendempere
- De har begge fått opplæring av Elin og Kåre Lyngstad, som drev bedriften tidligere, i tillegg tar Gro vevopplæring i regi av Studieforbundet kultur og tradisjon. Hun har også tatt flere kurs i søm
- Grinakervev på Facebook

 

 

Favoritt


Logg inn eller registrer deg